Hodnocení vlivu záhřevu na odolnost spor toxigenních Bacillus cereus

Téma již má řešitele.
Řešitel
Karla Jelénková - Gymnázium Matyáše Lercha, Brno, Žižkova 55, příspěvková organizace
Instituce
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Fakulta/ústav
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Další údaje o pracovišti
Ústav hygieny a technologie mléka
Lektoři
Šárka Bursová
Podpora
JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 9 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.

Bacillus cereus je významný původce onemocnění z potravin, může vyvolat dvě etiologicky odlišné formy onemocnění – průjmový a emetický syndrom. Vysoká odolnost spor B. cereus a schopnost vegetativních buněk produkovat extracelulární enzymy podtrhují význam této bakterie v mikrobiologii potravin. Cílem studie bude hodnocení termorezistence spor toxigenních kmenů B. cereus izolovaných z potravin. Nejprve budou připraveny sporové suspenze vybraných toxigenních kmenů. Následně bude formou modelových pokusu hodnocen účinek vybraných teplot na inaktivaci spor, a to stanovením počtu B. cereus před a po tepelném ošetření. Výběr teplot bude proveden v souladu se základními technologickými operacemi při výrobě potravin a přípravě pokrmů. Závěrem budou výsledky statisticky zpracovány a zhodnocena celková úroveň termorezistence spor jednotlivých kmenů B. cereus. Úkolem studenta bude příprava sporových suspenzí, provedení modelových pokusů a následné vyhodnocení a zpracování získaných výsledků (tvorba tabulek, grafů, atd.).