Vliv laických úprav na hladiny pesticidů na ovoci a zelenině

Téma již má řešitele.
Řešitel
Zuzana Juřenčáková - Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno
Instituce
Masarykova univerzita
Fakulta/ústav
Fakulta přírodovědecká
Další údaje o pracovišti
RECETOX
Lektoři
Simona Rozárka Jílková
Podpora
JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 8 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.

V současné době se v konvenčním zemědělství používá řada pesticidů pro ochranu rostlin, tlumení jejich chorob nebo hubení plevelů. Na druhou stranu leckteré z těchto pesticidů jsou podezřelé z nežádoucích efektů jak na okolní prostředí, tak na organismy včetně člověka. Pro snížení hladiny pesticidů na ovoci a zelenině je doporučováno produkty umývat, zbavovat slupky nebo třeba nechat přejít varem. V této práci si žák určí několik způsobů úpravy vybraného ovoce nebo zeleniny a bude zjišťovat, zda daná úprava vede ke snížení hladin pesticidů. Žák ze zjištěných dat vyvodí doporučení pro snížení expozice pesticidům.