Stanovení biogenních aminů v potravinové matrici jako příspěvek k řešení histaminové intolerance

Téma již má řešitele.
Řešitel
Michaela Nováková - Gymnázium Brno-Řečkovice, příspěvková organizace
Instituce
Veterinární univerzita Brno
Další údaje o pracovišti
Ústav hyg.živ.produktů
Lektoři
Ivana Borkovcová

Histaminová intolerance je onemocnění, kterým trpí 2 – 3 % populace. Jeho symptomy jsou závislé na množství přijaté látky, resp. dietárním přívodu biogenních aminů. Jako významný ukazatel přítomnosti biogenních aminů v potravinové matrici je nejčastěji označován histamin.

Cílem práce je formou rešerše shromáždit dostupná publikovaná data o obsahu biogenních aminů/histaminu v potravinách, doplnit je, aktualizovat a stanovit hlavní expoziční zdroje.

Na základě takto získaných poznatků budou pořízeny vzorky potravin, představující nejvýznamnější zdroje biogenních aminů a stanoven v nich obsah těchto sloučenin.

Stanovení obsahu biogenních aminů bude po jejich extrakci ze vzorků potravin a následné derivatizaci provedeno metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. 

Výsledná data mohou být použita při sestavování nutričních tabulek, výživových doporučení a dále i pro odhad rizika pro populační skupiny s histaminovou intolerancí.