Hodnocení skladovacích podmínek cereálních výrobků na riziko výskytu Bacillus cereus
Téma dosud nemá řešitele. Máš-li o něj zájem, zaregistruj se a přihlaš se k tématu.- Instituce
- Veterinární univerzita Brno
- Fakulta/ústav
- Fakulta veterinární hygieny a ekologie
- Další údaje o pracovišti
- Ústav hygieny a technologie potravin živočišného původu a gastronomie
- Lektoři
- Lenka Necidová
Cereálie (např. těstoviny) jsou oblíbenou součástí jídelníčku, ale bývají spojovány
s kontaminací emetickým toxinem cereulidem produkovaným B. cereus. Cereulid je toxin
odolný vůči běžně používanému tepelnému záhřevu, po požití kontaminované potraviny se do
1 až 5 hodin objevují příznaky intoxikace. Cílem práce bude modelování skladovacích
podmínek hotových pokrmů a hodnocení možnosti růstu toxigenních kmenů B. cereus.
Výsledky práce rozšíří poznatky v oblasti zajištění bezpečnosti potravin. Student se bude
podílet na přípravě vzorků a vlastních analýzách prováděných v mikrobiologické laboratoři.
Student by měl mít schopnost porozumět anglicky psanému textu.
Student si osvojí zásady správné laboratorní praxe a techniku práce v mikrobiologické
laboratoři včetně odběru vzorků a jejich zpracování. Mikrobiologické analýzy budou
zaměřeny především na využití plotnových metod.