Zdravé a nezdravé cukry. Sacharosa vs. palatinosa.
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Bára Sobotková - Gymnázium Brno-Řečkovice, příspěvková organizace
- Instituce
- Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
- Fakulta/ústav
- Farmaceutická fakulta
- Další údaje o pracovišti
- Ústav chemických léčiv
- Lektoři
- Jiří Pazourek
Cukry patří mezi nejdůležitější složky potravin. Konzumuje různé, v některých potravinách výrobci nahrazují sacharosu či glukosu, v poslední době se používá "zdravý" cukr palatinosa (např. ve výživě pro sportovce). Jak je v potravinách odhalíme? Separační metody (např. kapalinová chromatografie, HPLC) pomohou oddělit tyto látky ze složité směsi a speciální detektor (Evaporative light-scattering detector, ELSD) pomůže tyto látky "vidět".