Nejlepší hamburger podle receptu našich předků: příprava potravy v mladší době kamenné z pohledu experimentální archeologie

Téma již má řešitele.
Řešitel
Petra Šuláková - Gymnázium Brno-Řečkovice, příspěvková organizace
Instituce
Masarykova univerzita
Fakulta/ústav
Fakulta filozofická
Další údaje o pracovišti
Ústav archeologie a muzeologie
Lektoři
Peter Tóth
Podpora
JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 3 500 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.

Cílem práce je experimentální ověření předpokládaných postupů přípravy potravy v období mladší doby kamenné (neolitu). V první fázi práce se student bude věnovat studiu dostupné odborné literatury k danému tématu. Téma lze přitom rozdělit na dva základní okruhy: metody experimentální archeologie a dosavadní poznatky o složení potravy neolitické populace. Na základě teoretické přípravy student postoupí k druhé fázi práce. Po konzultaci se školitelem zvolí vhodné metody a postupy, pomocí kterých se pokusí vyrobit různé pokrmy. V této fázi tedy půjde o ověření nebo vyloučení teoretických předpokladů. Průběh experimentů bude dokumentován. V závěru práce student sumarizuje zjištěné poznatky.

Odbornou literaturu poskytne školitel, který také zajistí prostředky a prostor pro realizaci experimentů. Praktická část práce bude probíhat na vědeckovýzkumné stanici Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity u Těšetic (okr. Znojmo).