Vliv mikrovlnného ohřevu na uvolňování esterů kyseliny ftalové

Téma již má řešitele.
Řešitel
Eva Šebestová - Gymnázium Brno-Řečkovice, příspěvková organizace
Instituce
Mendelova univerzita v Brně
Fakulta/ústav
Fakulta agronomická
Lektoři
Marcela Jandlová
Podpora
JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 15 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.

Výskyt esterů kyseliny ftalové je stále aktuální. Estery kyseliny ftalové vykazují jak akutní tak i chronickou toxicitu. Estery kyseliny ftalové se používají jako změkčovadla plastů, nejsou chemicky vázané do struktury polymerních molekul, proto se mohou uvolňovat do okolního prostředí, kterým může být i potravina. Estery kyseliny ftalové se nachází i v plastových miskách, určených pro mikrovlnný ohřev potravin. Záhřev však zvyšuje uvolňování esterů kyseliny ftalové. Budou estery kyseliny ftalové při záhřevu přecházet z plastové misky určené pro mikrovlnný ohřev do modelové potraviny? V jakém množství? Představuje toto množství v potravině zdravotní riziko? To bude zodpovězeno...

Úkolem tedy bude zanalyzovat plastové misky určené pro mikrovlnný ohřev a zkoumat vliv mikrovlnného záhřevu, s různými variantami výkonu a času, na uvolňování esterů kyseliny ftalové do modelové potraviny.

Student si osvojí práci v chemické laboratoři od přípravy vzorků až po samotné stanovení na vysokoúčinné kapalinové chromatografii.