Výroba jedlých lžiček
Téma dosud nemá řešitele. Máš-li o něj zájem, zaregistruj se a přihlaš se k tématu.- Instituce
- Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
- Fakulta/ústav
- Fakulta veterinární hygieny a ekologie
- Další údaje o pracovišti
- Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
- Lektoři
- Dani Dordevic
Jedním ze způsobů limitování odpadu vznikajícího při používání plastových příborů může být výroba ekologicky přijatelnějších jedlých lžiček, které zároveň pozitivně ovlivní nutriční vlastnosti jídla. Cílem výzkumu bude výroba jedlých lžiček a jejich vliv na celkový výživový profil jídla. Budou zkoumány různé receptury pro výrobu jedlého příboru. Receptura bude obsahovat různé podíly vedlejších produktů rostlinného původu (hroznová mouka atd.). Do receptury bude přidáno různé koření (skořice, muškátový oříšek, atd.), které ovlivní senzorické vlastnosti jedlých lžiček. Na vyrobených lžičkách budou provedeny analýzy pro určení texturálního profilu, antioxidačního a nutričního profilu. Výzkum také bude zahrnovat senzorické hodnocení výrobků, které spolu s provedenými analýzami vysvětlí, jak tento typ výrobku bude akceptován mezi konzumenty a také jestli přidá funkční vlastnosti jídlu.