Použití oleje z kávového lógru k výrobě jedlých obalů

Téma již má řešitele.
Řešitel
Alena Podroužková - Gymnázium Brno-Řečkovice, příspěvková organizace
Instituce
Veterinární univerzita Brno
Fakulta/ústav
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Další údaje o pracovišti
Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
Lektoři
Simona Dordevic
Podpora
JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 20 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.

Kávový lógr patří mezi vedlejší produkty při přípravě kávy. V dnešní době velmi často končí jako odpad, který se už dále nevyužívá, ikdyž je stále u něj potenciální obsah bioaktivních látek. V rámci práce budou vyrobeny jedlé obaly s přídavkem kávového lógru a také oleje izolovaného z kávového lógru pro obohacení jedlých obalů, které jsou rozložitelné a tudíž nezatěžují životní prostředí a zároveň díky obohacení kávovým lógrem nebo olejem mohou získat další lepší vlastnosti, kdy mohou fungovat jako donory bioaktivních látek do balených potravin a tím zlepšovat jejich trvanlivost. V rámci práce budou provedeny analýzy vyrobených jedlých/rozložitelných obalů zahrnující texturní vlastnosti, stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity, tloušťku obalů, obsah vody a rozpustnost obalů.