Bacillus cereus a jeho exprese genů pro nehemolytické enterotoxiny
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Jana Dokulilová - Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola
- Instituce
- Masarykova univerzita
- Fakulta/ústav
- Fakulta přírodovědecká
- Další údaje o pracovišti
- RECETOX
- Lektoři
- Kateřina Zukalová
V souvislosti s potravinářským průmyslem je skloňována problematika hygieny, správné uchovávání potravin a otravy jídlem. Jeden z dominantních kontaminantů potravin je gram-pozitivní bakterie Bacillus cereus. Tato fakultativně anaerobní tyčka osidluje veškerý typ potravin a po pozření způsobuje zažívací problémy, zvracení a průjmová onemocnění, a to již několik hodin po konzumaci kontaminovaného jídla. Všeobecně, otravy způsobené B. cereus nejsou většinou závažné, nicméně několik případů otravy bylo spojeno s hospitalizací až smrtí.
Genom B. cerea obsahuje velké množství genů produkujících toxiny. Jedny z významných genů produkujících toxiny jsou geny pro nehemolytické enterotoxiny (nheA, nheB a nheC). Tyto geny se nacházejí společně na jednom operonu nhe a předpokládá se, že jejich regulace, resp. exprese bude navzájem úzce spjata. Na produkci toxinů mají vliv i podmínky prostředí jako teplota, či substrát, na kterém bakterie rostou.
Cílem práce je sledování exprese genů nheA, nheB a nheC ve vzorcích kultur Bacilla cerea kultivovaného při různých teplotách a na substrátech obsahujících různé sacharidy. Výsledky analýzy exprese genů provedené pomocí kvantitativní polymerázové řetězové reakce mohou být aplikovány do praxe jako doporučení pro skladování potravin a předcházení růstu bakterie (skladovací teplota), či pro dietní potlačení toxicity při případné otravě takto již kontaminovanou potravinou. Student/ka se během práce naučí práci s odbornou literaturou, kultivovat bakterie za stanovených podmínek, izolovat a amplifikovat bakteriální DNA, a také analyzovat a interpretovat data.