Účinek odpadní křemeliny z výroby piva na vývoj rostlin a půdní vlastnosti při pěstování rajčete jedlého.
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Jana Belánová - Gymnázium Brno, Křenová, příspěvková organizace
- Instituce
- Mendelova univerzita v Brně
- Fakulta/ústav
- Fakulta agronomická
- Další údaje o pracovišti
- Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin
- Lektoři
- Tomáš Kriška
Dominantní technologií filtrace piva je křemelinová filtrace. V tomto procesu se kvasinky v pivu zachytávají v prostoru mezi částicemi křemeliny. Směs křemeliny a kvasinek se po procesu filtrace stává vedlejším produktem, resp. odpadem v pivovarnickým průmyslu. Cílem výzkumu je ověřit účinek směsi křemeliny a kvasnic na růst rostlin a půdní prostředí. Křemelina se vyznačuje schopností sorpce vody a s ohledem na její zrnitostní složení má táto látka potenciál ovlivnit fyzikální vlastnosti půdy. Pivovarské kvasnice obsažené v křemelině obsahují živiny vázané v organických sloučeninách. Jejich aplikace do půdy povede k ovlivnění půdních procesů a rozkladu organických sloučenin na živiny v anorganické formě přístupné pro rostliny. Téma bude řešeno formou nádobového pokusu s rajčaty, který bude realizován ve vegetační hale v campusu MENDELU v Brně. V experimentu bude hodnocen vliv směsi odpadní křemeliny a pivovarských kvasnic na výnos plodů rajčat, dynamiku zrání, kvalitu plodů i na půdní prostředí. V průběhu vegetace bude na rostlinách měřena jejich fotosyntetická aktivita, obsah dusíku v listech a další parametry růstu. V půdě budou hodnoceny fyzikální a mikrobiologické změny v závislosti na dávce hnojivé látky.