Vliv netradiční mouky a sladidel na glykemický index a senzorickou přijatelnost sušenek.

Téma již má řešitele.
Řešitel
Markéta Poledňová - Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno
Instituce
Veterinární univerzita Brno
Fakulta/ústav
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Další údaje o pracovišti
Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
Lektoři
Lenka Havlová

Syntetická sladidla se využívají jako náhrada cukru v potravinách, které mohou být určeny například pro diabetiky nebo mohou být použity do potravin za účelem snížení jejich energetické hodnoty. Hrají také významnou roli při prevenci tvorby zubního kazu. Některá sladidla nemají prakticky žádnou výživovou hodnotu a jsou pouze nositeli sladké chuti. Pro srovnání budou připraveny vzorky jak s přírodními, tak syntetickými sladidly. Cílem této práce bude zjistit, jaký vliv mají jednotlivá sladidla v kombinaci s netradiční moukou na glykemický index a senzorickou přijatelnost sušenek. Glykemický index bude zjištěn pomocí testovací sady pro stanovení sacharidů.