Biodostupnost organických polutantů z prachu v trávicím ústrojí ovlivněná konzumací alkoholu

Téma již má řešitele.
Řešitel
Lucie Urbančíková - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
Instituce
Masarykova univerzita
Fakulta/ústav
Fakulta přírodovědecká
Další údaje o pracovišti
RECETOX
Lektoři
Simona Rozárka Jílková

Samotný prach je tvořen různými částicemi od drobků, přes zbytky kůže až po odroleniny z vybavení jako je koberec, nebo počítač. V prachu se tak nachází velké množství chemických látek, které mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. A některé tyto látky, jako jsou například organické zpomalovače hoření, se do těla člověka nejvíce dostávají právě skrz snězení prachu. Jaké množství se ale z prachu uvolní žaludečních a střevních šťáv, aby byl možný jejich přestup do krve? Je to 100 %, nebo zanedbatelné množství? A jak se tato biodostupnost mění s konzumací alkoholu? Tím se budeme společně zabývat.