Stanovení stupně zrání masa pomocí optických metod
Téma dosud nemá řešitele. Máš-li o něj zájem, zaregistruj se a přihlaš se k tématu.- Instituce
- Ústav fyziky materiálů AV ČR, v. v. i.
- Fakulta/ústav
- Ústav fyziky materiálů AV ČR
- Další údaje o pracovišti
- Ústav fyziky materiálů AV ČR, v. v. i.
- Lektoři
- Dinara Sobola
Při zrání masa dochází ke změně jeho struktury, hmotnosti, barvy, stavu bílkovin, lipidové frakce, vitamínů, mikro- a makroprvků. I při dostatečně nízkých teplotách a při šokovém zmrazení pokračují v mase fyzikální, biochemické a mikrobiologické procesy. Díky sublimačnímu odpařování se v povrchové vrstvě masa tvoří mnoho vzduchem naplněných pórů. Tyto změny mění i optické vlastnosti masa, které nejsou pro lidské oko viditelné. Ději se ihned od odbourání masa až po jeho zkažení. Cílem projektu je studium kvality masa pomocí optické spektroskopie.