Vliv fermentace na alergenní potenciál žitného kvasu

Téma již má řešitele.
Řešitel
Adéla Kloparová - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
Instituce
Veterinární univerzita Brno
Fakulta/ústav
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Další údaje o pracovišti
Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
Lektoři
Lenka Havlová
Podpora
JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 20 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.

Lepek patří mezi bílkoviny s alergenním potenciálem, které mohou u citlivých jedinců vyvolat imunitní odpověď. Během fermentace dochází k působení enzymů mikroorganismů na bílkoviny, což vede k proteolýze, která má za následek snížení alergenního potenciálu lepku. Cílem této práce bude zjistit vliv fermentace žitného kvasu na alergenní potenciál lepku pomocí vhodné testovací soupravy na principu ELISA metody.

 

 Březen 2025
PoÚtStČtSoNe
242526272812
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456