Vliv fermentace na alergenní potenciál žitného kvasu
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Adéla Kloparová - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
- Instituce
- Veterinární univerzita Brno
- Fakulta/ústav
- Fakulta veterinární hygieny a ekologie
- Další údaje o pracovišti
- Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
- Lektoři
- Lenka Havlová
- Podpora
- JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 20 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.
Lepek patří mezi bílkoviny s alergenním potenciálem, které mohou u citlivých jedinců vyvolat imunitní odpověď. Během fermentace dochází k působení enzymů mikroorganismů na bílkoviny, což vede k proteolýze, která má za následek snížení alergenního potenciálu lepku. Cílem této práce bude zjistit vliv fermentace žitného kvasu na alergenní potenciál lepku pomocí vhodné testovací soupravy na principu ELISA metody.