Genetika nestandardního zbarvení zrna obilnin
Téma dosud nemá řešitele. Máš-li o něj zájem, zaregistruj se a přihlaš se k tématu.- Instituce
- Mendelova univerzita v Brně
- Fakulta/ústav
- Fakulta agronomická
- Další údaje o pracovišti
- Ústav biologie rostlin
- Lektoři
- Tomáš Vyhnánek
Student/ka se v rámci SOČ po teoretické, a hlavně praktické stránce seznámí s problematikou obilnin s nestandardním zabarvením obilky a aplikacemi metod molekulární biologie (genetiky). Např. u pšenice (Triticum aestivum L.) byly popsány kromě standardního zbarvení odrůdy s purpurovým perikarkem, modrým aleuronem, žlutým endospermem atd., které jsou významným donorem přírodních barviv (anthokyanů nebo karotenoidů) majících pozitivní vliv na lidské zdraví. Podobné spektrum zbarvení zrna bylo popsáno např. i u ječmene. Antioxidační aktivita těchto látek je významným aspektem pro využití pšenice a ječmene jako funkční potraviny, tzn. potraviny s vědecky deklarovanými účinky na lidské zdraví. Pro šlechtitelské využití je nutné pochopit genetickou podstatu determinace jednotlivých typů zbarvení obilky pšenice nebo ječmene. Vlastní praktická část bude sestávat s následujících kroků v laboratoři molekulární biologie: testování primerů pro geny zodpovědných za zbarvení obilky (např. Psy geny pro karotenoidy), optimalizace podmínek PCR reakce pomocí gradientových PCR reakcí, vlastní PCR reakce na vybraném souboru pšenic nebo ječmene s nestandardním zabarvení (výběr rostlinného druhu bude podle zájmu studenta, tzn. pšenice nebo ječmene), elektroforetická analýza a vyhodnocení výsledků, v případě potřeby bude možno použít i sekvenčních postupů získaných PCR produktů. V průběhu řešení SOČ bude student na tématu spolupracovat s týmem, který se dané problematice na Ústavu biologie rostlin AF věnuje (např. studenti pregraduálních studijních programů). Předpokládá se, že student bude pracovat v laboratoři cca 4 hodiny týdně.