Sledování výskytu potenciálně toxigenních vláknitých mikroorganismů ve vybraných potravinách

Téma již má řešitele.
Řešitel
Amálie Šuhajdová - Střední průmyslová škola chemická a gymnázium Brno, Vranovská, příspěvková organizace
Instituce
Vysoké učení technické v Brně
Fakulta/ústav
Fakulta chemická
Další údaje o pracovišti
Ústav chemie potravin a biotechnologií
Lektoři
Štěpánka Trachtová
Podpora
Téma nebylo finančně podpořeno.

Kontamice potravin plísněmi a jejich sekundárními metabolickými produkty - mykotoxiny představuje v rámci potravinářského průmyslu  vážný problém. Obecně představuje kontaminace potravin mykotoxiny celosvětový problém, přičemž odstranění těchto látek z již zasažené potraviny je z důvodu vysoké tepelné a chemické stability velice problematické. Proto je v tomto ohledu žádoucí soustředit se nejen na předcházení jejich produkce v potravinách, ale také metody průkazu jejich přítomnosti v potravině. Cílem práce je detekce přítomnosti potenciálně toxigenních vláknitých mikroskopických hub (plísní), u nichž byla prokázána produkce mykotoxinů a jejichž výskyt je charakteristický pro vybraných druh potravin. Zájmovou potravinou je v tomto případě sušené lyofilizované ovoce a zelenina.