Sledování výskytu potenciálně toxigenních vláknitých mikroorganismů ve vybraných potravinách
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Amálie Šuhajdová - Střední průmyslová škola chemická a gymnázium Brno, Vranovská, příspěvková organizace
- Instituce
- Vysoké učení technické v Brně
- Fakulta/ústav
- Fakulta chemická
- Další údaje o pracovišti
- Ústav chemie potravin a biotechnologií
- Lektoři
- Štěpánka Trachtová
- Podpora
- Téma nebylo finančně podpořeno.
Kontamice potravin plísněmi a jejich sekundárními metabolickými produkty - mykotoxiny představuje v rámci potravinářského průmyslu vážný problém. Obecně představuje kontaminace potravin mykotoxiny celosvětový problém, přičemž odstranění těchto látek z již zasažené potraviny je z důvodu vysoké tepelné a chemické stability velice problematické. Proto je v tomto ohledu žádoucí soustředit se nejen na předcházení jejich produkce v potravinách, ale také metody průkazu jejich přítomnosti v potravině. Cílem práce je detekce přítomnosti potenciálně toxigenních vláknitých mikroskopických hub (plísní), u nichž byla prokázána produkce mykotoxinů a jejichž výskyt je charakteristický pro vybraných druh potravin. Zájmovou potravinou je v tomto případě sušené lyofilizované ovoce a zelenina.