O-Glykosylace v kontextu adipogeneze
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Tereza Vozdecká - Gymnázium Brno-Řečkovice, příspěvková organizace
- Instituce
- Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.
- Další údaje o pracovišti
- Oddělení biofyziky imunitního systému
- Lektoři
- Petra Raptová
- Podpora
- Téma nebylo finančně podpořeno.
O-glykosylace je dôležitá post-translační modifikace proteinů. Má vlyv na změnu enzymatické aktivity proteinů, jejich lokalizaci či degradaci. Buňka vyrábí aktivovaný N-acetylglukosamin, využívaný na O-glykosylaci, primárně z glukózy. Deregulace O-glykosylace hrá významnou roli v řade patologií. Tuková tkáň neslouží jenom jako zásoba energie a tepelná izolace organismu, ale dokáže reagovat na zánětlivé procesy s těle. Recentní studie naznačují, že O-glykosylace můžou hrát významní roli v metabolismu tukové tkáně.
Tato práce se bude věnovat vlyvu gluzózy a N-acetylglykosaminu na O-glykosylace v pre-adipocytech.