Analýza mikrobiomu opakovaně použitelných lahví na vodu

Ročník: 47 (2024/25)

Kategorie: 7: zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství

2. místo

Mikrobiom opakovaně použitelných lahví je stále nedostatečně prozkoumán, přestože popularita těchto lahví roste. Studie, které se touto problematikou zabývají, využívají primárně kultivační metody a vzorky odebírají z obsahu lahve. Přitom právě hrdlo je hlavním místem přímého kontaktu lahve s uživatelem a vnějším prostředím. Vzhledem k nedostatečným čistícím návykům uživatelů těchto lahví a potenciálnímu riziku onemocnění, je potřeba se zabývat tímto tématem více.
Práce si proto klade za cíle:
• Zanalyzovat mikrobiom osidlující hrdla a pítka opakovaně použitelných lahví.
• Detekovat a uvést případné oportunní patogeny.
• Prozkoumat vliv materiálu a konstrukce lahve na složení mikrobiomu.
• Prozkoumat vliv intenzity čištění na složení mikrobiomu.

Text práce ve formátu PDF
stáhnout přílohu