Tvorba regionální luční směsi osiva pro Žďárské vrchy

Ročník: 44 (2021/22)

Kategorie: 8: Protection and Creation of the environment

2. místo

Cílem mojí práce bylo shrnutí praktických poznatků získaných během mé účasti na sběru semen do regionální luční směsi ŽV a z následné analýzy nasbíraného materiálu a výsledků jeho přečištění ve firmě Agrostis Trávníky. Důležitými výstupy bylo popsání techniky ručního sběru semen a určení ideální doby pro sběr vybraných druhů v oblasti ŽV. Zároveň jsem chtěla vylíčit postup a zmínit výsledky mých testů klíčivosti semen dvou vybraných druhů - krvavce totenu (Sanguisorba officinalis) a rdesna hadího kořene (Bistorta officinalis). Můj pokus u rdesna spočíval ve zjištění vlivu mrazu na odstranění exogenní dormance jeho semen. U krvavce totenu jsem určovala pouze míru klíčivosti.

Text práce ve formátu PDF