Analýza mikrobiomu opakovaně použitelných lahví na vodu

Ročník: 47 (2024/25)

Kategorie: 7: Agriculture, Food industry, Forestry and Water management

2. místo

Mikrobiom opakovaně použitelných lahví je stále nedostatečně prozkoumán, přestože popularita těchto lahví roste. Studie, které se touto problematikou zabývají, využívají primárně kultivační metody a vzorky odebírají z obsahu lahve. Přitom právě hrdlo je hlavním místem přímého kontaktu lahve s uživatelem a vnějším prostředím. Vzhledem k nedostatečným čistícím návykům uživatelů těchto lahví a potenciálnímu riziku onemocnění, je potřeba se zabývat tímto tématem více.
Práce si proto klade za cíle:
• Zanalyzovat mikrobiom osidlující hrdla a pítka opakovaně použitelných lahví.
• Detekovat a uvést případné oportunní patogeny.
• Prozkoumat vliv materiálu a konstrukce lahve na složení mikrobiomu.
• Prozkoumat vliv intenzity čištění na složení mikrobiomu.

Text práce ve formátu PDF
stáhnout přílohu