3D tisk potravin

Téma dosud nemá řešitele. Máš-li o něj zájem, zaregistruj se a přihlaš se k tématu.
Instituce
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Fakulta/ústav
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Další údaje o pracovišti
Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
Lektoři
Dani Dordevic

Výroba trojrozměrných potravin v poslední době roste, je to hlavně z důvodu přítomnosti 3D tiskáren na trhu a také díky pozitivním ohlasům od spotřebitelů, kdy je produkt více vizuálně atraktivní. Tyto výrobky získávají více pozornosti i ze strany výrobců potravin, protože kromě dobré přijatelnosti výrobků spotřebiteli, je výroba plně automatizovaná a tím klade menší nároky na počet zaměstnanců potřebných při výrobě. Hlavní problémy při výrobě jsou: výběr 3D tiskárny, použitá hmota pro 3D tisk, texturní vlastnosti hmoty a finálního produktu, nutriční profil a trvanlivost hmoty a finálního produktu. Díky těmto problémům je příprava 3D potravin komplexním tématem.

Cílem bude najít vhodnou recepturu pro 3D tisk potravin. Vhodné vlastnosti hmoty pro 3D tisk jsou definovány tak, aby měl konečný výrobek přijatelné senzorické vlastnosti, nutriční profil a také, co nejdelší trvanlivost. Výzkum bude zahrnovat různé modifikace receptur hmoty pro 3D tisk, zejména se zaměřením na výrobu fortifikovaného potravinářského produktu se zvýšeným obsahem proteinů, nenasycených mastných kyselin a antioxidantů. Zvláštní pozornost bude také věnována otázce bezpečnosti získaných produktů a 3D tisku potravin obecně.

 

Náklady na řešení projektu: 20 000

Nákup vzorků (různé druhy škrobu, glycerolu, mouce, koření): 5000 kč

Chemikálie (aceton, methanol, acetonitril, kyseliny, standardy, folinov reagens),: 10000 kč

Spotřební materiál (formy na výrobu, rukavice, , zkumavky, plast):  5000 kč