Potravinové alergie a jejich průkaz.
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Jakub Šebesta - Gymnázium Brno-Řečkovice, příspěvková organizace
- Instituce
- Veterinární univerzita Brno
- Fakulta/ústav
- Fakulta veterinární hygieny a ekologie
- Další údaje o pracovišti
- Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
- Lektoři
- Lenka Havlová
Potravinové alergeny jsou bílkoviny, které mohou u citlivých jedinců vyvolat imunitní odpověď. Po požití mohou způsobit řadu reakcí od kopřivky, svědění až po anafylaktický šok. Anafylaxe je těžká alergická reakce, která může způsobit i smrt. Protože alergickou reakci může vyvolat už stopové množství alergenu, je nezbytné mít k dispozici spolehlivé metody detekce a kvantifikace potravinových alergenů. Cílem práce bude průkaz potravinových alergenů v potravinách pomocí testovacích souprav (kitů) pracujících na principu ELISA metody.