3D tisk potravin

Téma již má řešitele.
Řešitel
Maxim Búry - Gymnázium Brno-Řečkovice, příspěvková organizace
Instituce
Veterinární univerzita Brno
Fakulta/ústav
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Další údaje o pracovišti
Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
Lektoři
Dani Dordevic
Podpora
JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 14 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.

Výroba trojrozměrných potravin v poslední době roste, je to hlavně z důvodu přítomnosti 3D tiskáren na trhu a také díky pozitivním ohlasům od spotřebitelů, kdy je produkt více vizuálně atraktivní. Tyto výrobky získávají více pozornosti i ze strany výrobců potravin, protože kromě dobré přijatelnosti výrobků spotřebiteli, je výroba plně automatizovaná a tím klade menší nároky na počet zaměstnanců potřebných při výrobě. Hlavní problémy při výrobě jsou: výběr 3D tiskárny, použitá hmota pro 3D tisk, texturní vlastnosti hmoty a finálního produktu, nutriční profil a trvanlivost hmoty a finálního produktu. Díky těmto problémům je příprava 3D potravin komplexním tématem.

Cílem bude najít vhodnou recepturu pro 3D tisk potravin. Vhodné vlastnosti hmoty pro 3D tisk jsou definovány tak, aby měl konečný výrobek přijatelné senzorické vlastnosti, nutriční profil a také, co nejdelší trvanlivost. Výzkum bude zahrnovat různé modifikace receptur hmoty pro 3D tisk, zejména se zaměřením na výrobu fortifikovaného potravinářského produktu se zvýšeným obsahem proteinů, nenasycených mastných kyselin a antioxidantů. Zvláštní pozornost bude také věnována otázce bezpečnosti získaných produktů a 3D tisku potravin obecně.