Analýza aromatických látek odrůdových vín

Téma již má řešitele.
Řešitel
Rozálie Uhlířová - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
Instituce
Vysoké učení technické v Brně
Fakulta/ústav
Fakulta chemická
Další údaje o pracovišti
Ústav chemie potravin a biotechnologií
Lektoři
Michal Gross
Podpora
JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 20 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.

 Jedním z trendů dnešní doby je důraz na původ a kvalitu potravin. Spolu s tím vzniká i poptávka po nástrojích umožňujících kontrolu deklarovaných údajů. V případě vína jde vedle jiných i o analýzu aromatických látek za účelem potvrzení odrůdové či geografické autenticity. Student/ka se seznámí s paletou látek ovlivňujících aroma vína a s instrumentací k jejich analýze – plynovou chromatografií s hmotnostně spektrometrickou detekcí (GC-MS), naučí se získaná data vyhodnocovat a následně i statisticky zpracovat. Analýza reprezentativního vzorku vín dá vzniknout komplexnímu autentifikačnímu ukazateli.