Bacillus cereus a jeho exprese genů pro nehemolytické enterotoxiny

Téma již má řešitele.
Řešitel
Jana Dokulilová - Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola
Instituce
Masarykova univerzita
Fakulta/ústav
Fakulta přírodovědecká
Další údaje o pracovišti
RECETOX
Lektoři
Kateřina Zukalová

V souvislosti s potravinářským průmyslem je skloňována problematika hygieny, správné uchovávání potravin a otravy jídlem. Jeden z dominantních kontaminantů potravin je gram-pozitivní bakterie Bacillus cereus. Tato fakultativně anaerobní tyčka osidluje veškerý typ potravin a po pozření způsobuje zažívací problémy, zvracení a průjmová onemocnění, a to již několik hodin po konzumaci kontaminovaného jídla. Všeobecně, otravy způsobené B. cereus nejsou většinou závažné, nicméně několik případů otravy bylo spojeno s hospitalizací až smrtí.

Genom B. cerea obsahuje velké množství genů produkujících toxiny. Jedny z významných genů produkujících toxiny jsou geny pro nehemolytické enterotoxiny (nheA, nheB a nheC). Tyto geny se nacházejí společně na jednom operonu nhe a předpokládá se, že jejich regulace, resp. exprese bude navzájem úzce spjata. Na produkci toxinů mají vliv i podmínky prostředí jako teplota, či substrát, na kterém bakterie rostou.

Cílem práce je sledování exprese genů nheA, nheB a nheC ve vzorcích kultur Bacilla cerea kultivovaného při různých teplotách a na substrátech obsahujících různé sacharidy. Výsledky analýzy exprese genů provedené pomocí kvantitativní polymerázové řetězové reakce mohou být aplikovány do praxe jako doporučení pro skladování potravin a předcházení růstu bakterie (skladovací teplota), či pro dietní potlačení toxicity při případné otravě takto již kontaminovanou potravinou. Student/ka se během práce naučí práci s odbornou literaturou, kultivovat bakterie za stanovených podmínek, izolovat a amplifikovat bakteriální DNA, a také analyzovat a interpretovat data.