Stanovení biogenních aminů v potravinové matrici jako příspěvek k řešení histaminové intolerance
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Michaela Nováková - Gymnázium Brno-Řečkovice, příspěvková organizace
- Instituce
- Veterinární univerzita Brno
- Další údaje o pracovišti
- Ústav hyg.živ.produktů
- Lektoři
- Ivana Borkovcová
Histaminová intolerance je onemocnění, kterým trpí 2 – 3 % populace. Jeho symptomy jsou závislé na množství přijaté látky, resp. dietárním přívodu biogenních aminů. Jako významný ukazatel přítomnosti biogenních aminů v potravinové matrici je nejčastěji označován histamin.
Cílem práce je formou rešerše shromáždit dostupná publikovaná data o obsahu biogenních aminů/histaminu v potravinách, doplnit je, aktualizovat a stanovit hlavní expoziční zdroje.
Na základě takto získaných poznatků budou pořízeny vzorky potravin, představující nejvýznamnější zdroje biogenních aminů a stanoven v nich obsah těchto sloučenin.
Stanovení obsahu biogenních aminů bude po jejich extrakci ze vzorků potravin a následné derivatizaci provedeno metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie.
Výsledná data mohou být použita při sestavování nutričních tabulek, výživových doporučení a dále i pro odhad rizika pro populační skupiny s histaminovou intolerancí.