Obsah rtuti ve vybraných potravinách
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Kateřina Strnadová - Gymnázium Brno-Řečkovice, příspěvková organizace
- Instituce
- Veterinární univerzita Brno
- Fakulta/ústav
- Fakulta veterinární hygieny a ekologie
- Další údaje o pracovišti
- Ústav ochrany a welfare zvířat a veřejného veterinárního lékařství
- Lektoři
- Kamila Novotná Kružíková
- Podpora
- JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 3 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.
Rtuť je těžký kov, kerý má negativní účinky na žijícící organismus. Proto je jako kontaminující látka v potravinách dlohodobě sledován a jeho obsah je limitován Nařízemím Komise (ES) č. 1881/2006 v platném znění. Cílem práce bude na vybraných vzorcích potravin měřením zjistit obsah celkové rtuti a porovnat s platným legislativním limitem. Obsah rtuti bude měřen na analyzátoru AMA 254. Zjištěné výsledky budou studentem statisticky zpracovány a konfrontovány s legislativním limitem. Ze zjištěných výsledků bude odvozeno zdravotní riziko z konzumace sledovaných potravin. Student by měl porozumět alespon z části anglickému textu a měl by se orientovat v laboratoři, protože podstatná část práce (měření rtut ve vzorcích potravin, validace metody) bude probíhat v laboratoři. V závěru student sepíše odbornou práci a ze zjištěných výsledků vyvodí závěry.