Chování pektinu na elektricky nabitém mezifází.
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Jasmína Havranová - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
- Instituce
- Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.
- Další údaje o pracovišti
- Laboratoř biofyzikální chemie a molekulární onkologie
- Lektoři
- Veronika Ostatná
- Podpora
- JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 20 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.
Pektin patří k nejrozšířenějším polysacharidům v přírodě, nacházející se zejména v ovoci a zelenině. Podobně jako škrob nebo deriváty celulózy je pektin široce využíván v potravinářském průmyslu jako želírující látka pro zpracování ovoce a zeleniny, nebo také jako přísada při výrobě cukrovinek. Pektin má příznivé účinky na lidský organismus, je schopný snižovat hladinu cholesterolu v krvi jako i vázat ionty těžkých kovů. V rámci této práce budeme studovat pektin pomocí impedančních a voltametrických metod na povrchu rtuťových elektrodách. Charakterizace chování pektinu na površích je důležitá pro lepší pochopení jejich chování v živých organismech. Tato práce bude navazovat na náš aktuální výzkum zaměřený na chování biomakromolekul na nabitých površích.