Jedlý hmyz v pekařských výrobcích
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Aneta Cikrlová - Gymnázium Brno, Křenová, příspěvková organizace
- Instituce
- Mendelova univerzita v Brně
- Fakulta/ústav
- Fakulta agronomická
- Další údaje o pracovišti
- Ústav technologie potravin
- Lektoři
- Gabriela Franke
Cílem práce bude vytipovat druhy jedlého hmyzu, které jsou legislativně schválené pro výrobu "potravin nového typu" (novel food) pro evrospký trh. V literárním přehledu budou specifikovány nutriční parametry vybraných druhů hmyzu se zaměřením na základní makroživiny i mikroživiny. Dále budou definována mikrobiologická rizika plynoucí z této suroviny a zaměříme se na technologické operace, kterými tato rizika můžeme eliminovat.
Praktickou část bude tvořit příprava hmyzí suroviny (lačnění hmyzu, sušení, mletí) a následné pečení vybraného pekařského výrobku. Jak u suroviny tak u hotového výrobku budou stanoveny mikrobiologické parametry (celkové počty mikroorgansimů, plísně, kvasinky, enetrobakterie, Staphylococcus aureus). Následovat bude senzorické hodnocení výrobků, zda jsou po smyslové stránce přijatelné pro konzumenta (bude sestaven panel hodnotitelů).
Výstupem této práce bude zhodnocení možností využití jedlého hmyzu pro pekařské účely a ověření zdravotní nezávadnosti vyrobených produktů.