Vliv netradiční mouky a sladidel na glykemický index a senzorickou přijatelnost sušenek.
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Markéta Poledňová - Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno
- Instituce
- Veterinární univerzita Brno
- Fakulta/ústav
- Fakulta veterinární hygieny a ekologie
- Další údaje o pracovišti
- Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
- Lektoři
- Lenka Havlová
Syntetická sladidla se využívají jako náhrada cukru v potravinách, které mohou být určeny například pro diabetiky nebo mohou být použity do potravin za účelem snížení jejich energetické hodnoty. Hrají také významnou roli při prevenci tvorby zubního kazu. Některá sladidla nemají prakticky žádnou výživovou hodnotu a jsou pouze nositeli sladké chuti. Pro srovnání budou připraveny vzorky jak s přírodními, tak syntetickými sladidly. Cílem této práce bude zjistit, jaký vliv mají jednotlivá sladidla v kombinaci s netradiční moukou na glykemický index a senzorickou přijatelnost sušenek. Glykemický index bude zjištěn pomocí testovací sady pro stanovení sacharidů.