Vliv laických úprav na hladiny pesticidů na ovoci

Téma již má řešitele.
Řešitel
Pavlína Mrláková - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
Instituce
Masarykova univerzita
Fakulta/ústav
Fakulta přírodovědecká
Další údaje o pracovišti
RECETOX
Lektoři
Simona Rozárka Jílková
Podpora
JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 5 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.

V současné době se v konvenčním zemědělství používá řada pesticidů pro ochranu rostlin, tlumení jejich chorob nebo hubení plevelů. Na druhou stranu leckteré z těchto pesticidů jsou podezřelé z nežádoucích efektů jak na okolní prostředí, tak na organismy včetně člověka. Pro snížení hladiny pesticidů na ovoci a zelenině je doporučováno produkty umývat, zbavovat slupky nebo třeba nechat přejít varem.

V minulé práci bylo zjištěno, že hladiny pesticidů se mění v rámci jednotlivých balení ovoce. Z toho důvodu bude na ovoce naneseno známé množství zakoupeného pesticidu a až potom budou provedeny jednotlivé úpravy. Žák si vybere jednotlivé úpravy na základě průzkumu volně dostupných doporučení. Cílem práce je zjistit, které úpravy vedou ke snížení hladin pesticidů. Žák ze zjištěných dat vyvodí doporučení pro snížení expozice pesticidům.