Výroba biologicky odbouratelných nápojových víček pro použití ve fastfoodech

Téma již má řešitele.
Řešitel
Kateřina Böhmová - Gymnázium Židlochovice, přísp. org.
Instituce
Veterinární univerzita Brno
Fakulta/ústav
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Další údaje o pracovišti
Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
Lektoři
Dani Dordevic
Podpora
JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 10 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.

V současné době se v potravinářském průmyslu stále častěji používají biologicky rozložitelné jednorázové obaly na potraviny. Příkladem vyšší popularity biologicky rozložitelných obalů je zavedení jednorázových biologicky rozložitelných kelímků a rozložitelných papírových víček ve velkých fastfoodových řetězcích. Existuje také evropská směrnice (EU) 2019/904, která omezuje nebo zakazuje používání jednorázových plastů. Výzkum bude zaměřen na výrobu biodegradabilních víček a následně bude cílem výzkumu zhodnotit možnosti výroby biodegradabilních víček používaných v potravinářském průmyslu, zejména pro nápojové kelímky. Materiál použitý pro výrobu se bude skládat z následujících složek: chitosan, karagenan, nanokovy, rostlinné extrakty a oleje. Vyrobená biologicky odbouratelná víčka budou analyzována následujícími metodami: texturní vlastnosti, rozpustnost ve vodě, migrační analýza a senzorické hodnocení. Hodnocení biodegradabilních víček bude zahrnovat modelovou analýzu možné aplikace experimentálně vyrobených vzorků, které by obsahovaly různé nápoje v jednorázových kelímcích uzavřených biodegradabilními víčky. Získané výsledky poskytnou důležité informace pro výrobu a aplikaci biologicky odbouratelných víček používaných pro nápojové kelímky.