Stanovení stupně zrání masa pomocí optických metod

Téma dosud nemá řešitele. Máš-li o něj zájem, zaregistruj se a přihlaš se k tématu.
Instituce
Ústav fyziky materiálů AV ČR, v. v. i.
Fakulta/ústav
Ústav fyziky materiálů AV ČR
Další údaje o pracovišti
Ústav fyziky materiálů AV ČR, v. v. i.
Lektoři
Dinara Sobola

Při zrání masa dochází ke změně jeho struktury, hmotnosti, barvy, stavu bílkovin, lipidové frakce, vitamínů, mikro- a makroprvků. I při dostatečně nízkých teplotách a při šokovém zmrazení pokračují v mase fyzikální, biochemické a mikrobiologické procesy. Díky sublimačnímu odpařování se v povrchové vrstvě masa tvoří mnoho vzduchem naplněných pórů. Tyto změny mění i optické vlastnosti masa, které nejsou pro lidské oko viditelné. Ději se ihned od odbourání masa až po jeho zkažení. Cílem projektu je studium kvality masa pomocí optické spektroskopie.