Vliv mikrovlnného ohřevu na uvolňování esterů kyseliny ftalové
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Eva Šebestová - Gymnázium Brno-Řečkovice, příspěvková organizace
- Instituce
- Mendelova univerzita v Brně
- Fakulta/ústav
- Fakulta agronomická
- Lektoři
- Marcela Jandlová
- Podpora
- JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 15 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.
Výskyt esterů kyseliny ftalové je stále aktuální. Estery kyseliny ftalové vykazují jak akutní tak i chronickou toxicitu. Estery kyseliny ftalové se používají jako změkčovadla plastů, nejsou chemicky vázané do struktury polymerních molekul, proto se mohou uvolňovat do okolního prostředí, kterým může být i potravina. Estery kyseliny ftalové se nachází i v plastových miskách, určených pro mikrovlnný ohřev potravin. Záhřev však zvyšuje uvolňování esterů kyseliny ftalové. Budou estery kyseliny ftalové při záhřevu přecházet z plastové misky určené pro mikrovlnný ohřev do modelové potraviny? V jakém množství? Představuje toto množství v potravině zdravotní riziko? To bude zodpovězeno...
Úkolem tedy bude zanalyzovat plastové misky určené pro mikrovlnný ohřev a zkoumat vliv mikrovlnného záhřevu, s různými variantami výkonu a času, na uvolňování esterů kyseliny ftalové do modelové potraviny.
Student si osvojí práci v chemické laboratoři od přípravy vzorků až po samotné stanovení na vysokoúčinné kapalinové chromatografii.