Senzorická analýza a fyzikální vlastnosti vepřového masa z různých chovů
Téma dosud nemá řešitele. Máš-li o něj zájem, zaregistruj se a přihlaš se k tématu.- Instituce
- Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
- Fakulta/ústav
- Fakulta veterinární hygieny a ekologie
- Další údaje o pracovišti
- Ústav hygieny a technologie potravin živočišného původu a gastronomie
- Lektoři
- Eliška Kabourková
Náplní činnosti bude senzorická analýza vepřového masa ze 3 různých chovů, kdy bude 10 hodnotitelů senzoricky maso hodnotit a porovnávat. Žák se seznámí se základními pravidly senzorické analýzy, přípravou a podáváním vzorků hodnotitelům, dále se seznámí s pracovištěm pro hodocení senzorických vlastností, zkusí si sestavit hodnotitelský protokol a také jej vyhodnotit. Sám si také vyzkouší roli posuzovatele. Ve druhé části bude provedeno posouzení textury vzorků masa před a po teplené úpravě (práce s vybavením laboratoře).
K provedení je potřeba vždy svalovina ze dvou částí těla (kýta a plec) od 10 zvířat z každého chovu (celkem tři chovy), a to v množství 1 kg z každé části.
Rozpočet je odhadován do 18.000 Kč, včetně dopravy vzorků. Do činnosti je možné zařadit až dva žáky.