Mikrobiální rizika pěstování microgreens
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Eliška Krpenská - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
- Instituce
- Mendelova univerzita v Brně
- Fakulta/ústav
- Fakulta agronomická
- Další údaje o pracovišti
- Ústav technologie potravin
- Lektoři
- Gabriela Franke
- Podpora
- JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 12 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.
„Microgreens“ jsou v pevném médiu zakořeněné rostlinky košťálové, kořenové nebo listové zeleniny, které se sklízí a konzumují 7-14 dní po vysetí. Jde o rozvíjející se skupinu produktů, které získaly rostoucí popularitu zejména v gastro oblasti. Nejčastěji se používají pro přípravu čerstvých míchaných salátů, k dekoraci pokrmů, polévek nebo dezertů. „Microgreens“ jsou žádané zejména pro svůj nutriční význam, obsah fytonutrientů jako jsou kyselina askorbová, karotenoidy, tokoferoly, polyfenoly jsou ve srovnání s dospělou rostlinou významně vyšší. Jedním z hlavních omezení růstu tohoto odvětví je jejich obtížná skladovatelnost a rychlá zkáza mladých rostlinek. Pro zvýšení klíčivosti semen, se tato namáčí ve vodě, a dále udržují ve vlhkém prostředí, což sebou nese i riziko mikrobiální kontaminace. Z významných patogenních mikroorganismů se mohou vyskytovat zejména enterobakterie, koliformní bakterie, E.coli, některé druhy rodu Salmonella spp. a plísně. Cílem tohoto projektu bude provést analýzu produktů „microgreens“ zakoupených v tržní síti na výskyt výše uvedených skupin mikroorganismů. Student/ka získá zkušenosti v oblasti potravinářské mikrobiologie a všeobecné základy vědecké práce, počínaje plánováním experimentu, přes jeho provedení, vyhodnocení výsledků a jejich prezentaci. Nedílnou součástí interpretace získaných výsledků bude i práce s vědeckými publikacemi.