Jedlé biodegradovatelné obaly - výroba a detekce stability při různých podmínkách skladování

Téma již má řešitele.
Řešitel
Tomáš Nerád - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
Instituce
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Fakulta/ústav
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Další údaje o pracovišti
Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
Lektoři
Simona Dordevic
Podpora
JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 20 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.

Použití jedlých biodegradabilních obalů je v poslední době významně řešeným tématem, aby se snížila zátěž na životní prostředí vznikající z vysoké produkce syntetických obalů. Cílem práce je výroba jedlých obalů, kde bude jako základní matrice použit polysacharid v kombinaci s dalšími rostlinnými přídavky, které mohou obal obohacovat o antioxidační látky, a následně bude provedena analýza těchto obalů v závislosti na různých podmínkách skladování, které zahrnuje skladování obalů v prostředí s různými hodnotami vlhkosti a teploty, jelikož během manipulace balených potravin může být obal vystaven různým podmínkám. Případně i samotná potravina může mít legislativně dané podmínky skladování a proto musí být ověřeno, zda si udržuje své vlastnosti. U obalů bude provedena analýza textury, obsahu vody, pevnosti sváru a antioxidačních vlastností.