Jedlé biodegradovatelné obaly - výroba a detekce stability při různých podmínkách skladování
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Tomáš Nerád - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
- Instituce
- Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
- Fakulta/ústav
- Fakulta veterinární hygieny a ekologie
- Další údaje o pracovišti
- Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
- Lektoři
- Simona Dordevic
- Podpora
- JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 20 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.
Použití jedlých biodegradabilních obalů je v poslední době významně řešeným tématem, aby se snížila zátěž na životní prostředí vznikající z vysoké produkce syntetických obalů. Cílem práce je výroba jedlých obalů, kde bude jako základní matrice použit polysacharid v kombinaci s dalšími rostlinnými přídavky, které mohou obal obohacovat o antioxidační látky, a následně bude provedena analýza těchto obalů v závislosti na různých podmínkách skladování, které zahrnuje skladování obalů v prostředí s různými hodnotami vlhkosti a teploty, jelikož během manipulace balených potravin může být obal vystaven různým podmínkám. Případně i samotná potravina může mít legislativně dané podmínky skladování a proto musí být ověřeno, zda si udržuje své vlastnosti. U obalů bude provedena analýza textury, obsahu vody, pevnosti sváru a antioxidačních vlastností.