Možnosti využití jedlého hmyzu v potravinářství

Téma již má řešitele.
Řešitel
Vojta Musil - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
Instituce
Mendelova univerzita v Brně
Fakulta/ústav
Fakulta agronomická
Další údaje o pracovišti
Ústav technologie potravin
Lektoři
Olga Cwiková

Využití jedlého hmyzu k výživě lidí je v mnoha zemích velice aktuálním tématem. Hmyz je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6 a daších nutričně významných složek, jako jsou minerální látky a vitamíny, např. draslík, mangan, selen, hořčík, fosfor, železo, zinek a vitamíny jako riboflavin, thiamin, niacin či kyselina pantothenová. Produkce hmyzu je spojena s nižší produkcí skleníkových plynů. Ty jsou v současné době celosvětově negativním aspektem produkce potravin.

Navzdory přínosům, které přídavek hmyzu do potravin má, je potřeba posuzovat i aspekty zdravotní, hygienické, senzorické a sociální. Konzumace jedlého hmyzu  může představovat pro některé konzumenty určitá zdravotní rizika. Někteří lidé mohou mít po konzumaci jedlého hmyzu či výrobků, které ho obsahují, alergické reakce nebo gastrointestinální obtíže. Hmyz může být osídlen vysokým počtem různých mikroorganismů, zejména bakteriemi č. Enterobacteriaceae. Z tohoto důvodu je zapotřebí věnovat pozornost zejména hygienickým podmínkám jejich chovu.

Cílem práce bude:

1. Zmapovat možnosti přídavku jedlého hmyzu do potravin (popsat druhy hmyzu, způsob zpracování, formu přídavku, druhy potravin).

2. Posoudit zdravotní výhody a nevýhody konzumace výrobků obsahujících jedlý hmyz.

3. Nakoupit výrobky obsahující přídavek hmyzu a zhodnotit jejich senzorickou kvalitu ve srovnání s obdobnými výrobky na trhu.

4. Vytvořit dotazník, který nabídne přehled o znalosti a oblibě výrobků obsahujících hmyz v ČR. Provést dotazníkové šetření.