Mléko ze zkumavky
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Šimon Urbášek - Gymnázium Brno, Vídeňská, příspěvková organizace
- Instituce
- Masarykova univerzita
- Fakulta/ústav
- Fakulta lékařská
- Další údaje o pracovišti
- Ústav histologie a embryologie
- Lektoři
- Zuzana Sumbalová Koledová
- Podpora
- JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 0 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.
Technologie miniorgánů přinesla nové možnosti pro biotechnologický a potravinářský průmysl. V posledních letech roste zájem startupů o produkci mléka pro potravinářský průmysl bez potřeby dobytku, a také o laboratorní produkci mateřského mléka pro výživu kojenců. V této práci se student/ka seznámí se složením a fyziologickou produkcí mléka u savců a s nejnovějšími přístupy z laboratoře, které umožňují vytvářet mléko v buněčných nebo bakteriálních kulturách. Prostuduje dostupné informace k různým přístupům a cílům biotechnologických firem vyvíjejících mléko ze zkumavky.
Práce je především teoretického charakteru, ale student/ka bude mít možnost se seznámit s výzkumem laktace v naší laboratoři, včetně kultivace miniorgánů mléčné žlázy.