Potravinové alergie a jejich průkaz.

Téma již má řešitele.
Řešitel
Jakub Šebesta - Gymnázium Brno-Řečkovice, příspěvková organizace
Instituce
Veterinární univerzita Brno
Fakulta/ústav
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Další údaje o pracovišti
Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
Lektoři
Lenka Havlová

Potravinové alergeny jsou bílkoviny, které mohou u citlivých jedinců vyvolat imunitní odpověď. Po požití mohou způsobit řadu reakcí od kopřivky, svědění až po anafylaktický šok. Anafylaxe je těžká alergická reakce, která může způsobit i smrt. Protože alergickou reakci může vyvolat už stopové množství alergenu, je nezbytné mít k dispozici spolehlivé metody detekce a kvantifikace potravinových alergenů. Cílem práce bude průkaz potravinových alergenů v potravinách pomocí testovacích souprav (kitů) pracujících na principu ELISA metody.