Studium vlivu vybraných faktorů na HS-SPME extrakci při analýze aromatického profilu révových vín

Téma již má řešitele.
Řešitel
Tomáš Budínský - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
Instituce
Vysoké učení technické v Brně
Fakulta/ústav
Fakulta chemická
Další údaje o pracovišti
Ústav chemie potravin a biotechnologií
Lektoři
Michal Gross

HS-SPME (head-space mikroextrakce na tuhou fázi) náleží mezi moderní extrakční techniky zelené analytické chemie. Ve spojení s plynovou chromatografií se používá při analýzách širokého spektra různých typů vzorků, od přírodních látek po nové materiály. Jednou z nejvyužívanějších oblastí je pak analýza potravin, při níž je jednou z hlavních překážek potlačení matricového efektu dané komodity. 

Úkolem uchazeče bude po podrobném seznámení se s instrumentální analytickou technikou a principy jejího fungování stanovit vliv vybraných matričních faktorů na účinnost extrakce při analýze těkavých látek obsažených ve víně (obsah alkoholu aj.).