Studium vlivu vybraných faktorů na HS-SPME extrakci při analýze aromatického profilu révových vín
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Tomáš Budínský - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
- Instituce
- Vysoké učení technické v Brně
- Fakulta/ústav
- Fakulta chemická
- Další údaje o pracovišti
- Ústav chemie potravin a biotechnologií
- Lektoři
- Michal Gross
HS-SPME (head-space mikroextrakce na tuhou fázi) náleží mezi moderní extrakční techniky zelené analytické chemie. Ve spojení s plynovou chromatografií se používá při analýzách širokého spektra různých typů vzorků, od přírodních látek po nové materiály. Jednou z nejvyužívanějších oblastí je pak analýza potravin, při níž je jednou z hlavních překážek potlačení matricového efektu dané komodity.
Úkolem uchazeče bude po podrobném seznámení se s instrumentální analytickou technikou a principy jejího fungování stanovit vliv vybraných matričních faktorů na účinnost extrakce při analýze těkavých látek obsažených ve víně (obsah alkoholu aj.).