Chování pektinu na elektricky nabitém mezifází.

Téma již má řešitele.
Řešitel
Jasmína Havranová - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
Instituce
Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.
Další údaje o pracovišti
Laboratoř biofyzikální chemie a molekulární onkologie
Lektoři
Veronika Ostatná
Podpora
JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 20 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.

Pektin patří k nejrozšířenějším polysacharidům v přírodě, nacházející se zejména v ovoci a zelenině. Podobně jako škrob nebo deriváty celulózy je pektin široce využíván v potravinářském průmyslu jako želírující látka pro zpracování ovoce a zeleniny, nebo také jako přísada při výrobě cukrovinek. Pektin má příznivé účinky na lidský organismus, je schopný snižovat hladinu cholesterolu v krvi jako i vázat ionty těžkých kovů. V rámci této práce budeme studovat pektin pomocí impedančních a voltametrických metod na povrchu rtuťových elektrodách. Charakterizace chování pektinu na površích je důležitá pro lepší pochopení jejich chování v živých organismech. Tato práce bude navazovat na náš aktuální výzkum zaměřený na chování biomakromolekul na nabitých površích.