Biodostupnost organických polutantů z prachu v trávicím ústrojí ovlivněná různými druhy nápojů
Téma již má řešitele.- Řešitel
- Filip Frederik Foršt - Gymnázium Matyáše Lercha, Brno, Žižkova 55, příspěvková organizace
- Instituce
- Masarykova univerzita
- Fakulta/ústav
- Fakulta přírodovědecká
- Další údaje o pracovišti
- RECETOX
- Lektoři
- Simona Rozárka Jílková
- Podpora
- JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 2 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.
Samotný prach je tvořen různými částicemi od drobků, přes zbytky kůže až po odroleniny z vybavení jako je koberec, nebo počítač. V prachu se tak nachází velké množství chemických látek, které mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. A některé tyto látky, jako jsou například organické zpomalovače hoření, se do těla člověka nejvíce dostávají právě skrz snězení prachu. Jaké množství se ale z prachu uvolní žaludečních a střevních šťáv, aby byl možný jejich přestup do krve? Je to 100 %, nebo zanedbatelné množství? A jak se tato biodostupnost mění s konzumací kávy, čaje nebo slazených nápojů? Tím se budeme společně zabývat.