Identifikace druhu hmyzu v surovinách pro výrobu potravin pomocí MALDI-TOF MS proteinového profilování

Téma již má řešitele.
Řešitel
Filip Musil - Studijní nadační fond Gymnázia Brno - Řečkovice
Instituce
Masarykova univerzita
Fakulta/ústav
CEITEC Masarykova univerzita
Další údaje o pracovišti
Centrální laboratoř - Proteomika
Lektoři
Ondrej Šedo

Potraviny na bázi jedlého hmyzu se v posledních letech začínají prosazovat na trhu jako vhodná alternativa k běžně konzumovaným potravinám rostlinného a zejména živočišného původu. Jako přísada do potravin bývá hmyz zpracováván v podobě mouky, pro kterou však dosud nebyla zavedena efektivní metoda pro potvrzení deklarovaného druhu hmyzu, ze kterého byla vyrobena. Výrobce potravin a v konečném důsledku i konzument tak mohou být vystaveni riziku, že v důsledku záměny druhu (neúmyslné i záměrné) nebude potravinový výrobek odpovídat deklarovanému složení s obsahem hmyzu, který např. nebyl pro lidskou spotřebu schválen.

V rámci projektu bude vyvinut postup analýzy jednosložkových surovin pro MALDI-TOF hmotnostně spektrometrickou proteinovou profilovací analýzu. Na modelovém typu hmyzí mouky bude optimalizována metoda přípravy vzorku poskytující maximální počet opakovatelných proteinových signálů. Následně budou na souboru referenčních vzorků otestovány diskriminační schopnosti metody.