Vliv fermentace na alergenní potenciál žitného kvasu

Téma již má řešitele.
Řešitel
Adéla Kloparová - Střední průmyslová škola chemická Brno, Vranovská, příspěvková organizace
Instituce
Veterinární univerzita Brno
Fakulta/ústav
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Další údaje o pracovišti
Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
Lektoři
Lenka Havlová
Podpora
JCMM podpořila toto SOČ téma částkou 20 000 Kč na materiál a částkou 10 000 Kč na honorář školitele.

Lepek patří mezi bílkoviny s alergenním potenciálem, které mohou u citlivých jedinců vyvolat imunitní odpověď. Během fermentace dochází k působení enzymů mikroorganismů na bílkoviny, což vede k proteolýze, která má za následek snížení alergenního potenciálu lepku. Cílem této práce bude zjistit vliv fermentace žitného kvasu na alergenní potenciál lepku pomocí vhodné testovací soupravy na principu ELISA metody.