Jedlé obaly s přídavkem kávové sedliny pro přípravu instantní kávy

Téma dosud nemá řešitele. Máš-li o něj zájem, zaregistruj se a přihlaš se k tématu.
Instituce
Veterinární univerzita Brno
Fakulta/ústav
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Další údaje o pracovišti
Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
Lektoři
Dani Dordevic

Cílem výzkumu je prozkoumat proveditelnost a efektivitu využití kávové sedliny k výrobě jedlých obalových materiálů pro použití v procesech přípravy kávy. V důsledku tak přispět k udržitelným postupům snížením odpadu v kávovém průmyslu a zároveň podpořit ekologické alternativy v balení kávy. Káva patří vedle ropy mezi celosvětově nejobchodovanější komodity. Kávová sedlina, zbytkový produkt přípravy kávy, představuje pro kávový průmysl významnou výzvu jako vedlejší produkt, protože se hromadí přibližně 0,91 gramu odpadu na gram spotřebované kávy ročně, což je celkem asi 6 milionů tun po celém světě. Tato akumulace představuje značné ekonomické a environmentální výzvy. Polyfenolické sloučeniny, zejména kyselina chlorogenová, významně přispívají k antioxidační aktivitě kávové sedliny. Jedlé/biodegradabilní obaly budou připraveny za použití různých formulací, včetně karagenanu jako polysacharidového základu a různých množství kávové sedliny. Výzkum bude zahrnovat senzorická hodnocení pro měření přijatelnosti spotřebiteli spolu s analýzami ke stanovení texturních profilů a antioxidačních vlastností. Metody hodnocení zahrnují analýzu textury, stanovení antioxidační aktivity. Výsledky projektu podpoří udržitelná řešení přeměnou zemědělského a potravinářského odpadu na funkční obaly, v souladu s ekologickými postupy a podporou oběhového hospodářství.