Hodnocení mikrobiologické kvality zmrzlin dvou lokálních výrobců

Téma dosud nemá řešitele. Máš-li o něj zájem, zaregistruj se a přihlaš se k tématu.
Instituce
Veterinární univerzita Brno
Lektoři
Lenka Necidová

Téma je zaměřeno na sledování mikrobiologické kvality zmrzlin v průběhu roku u dvou menších výrobců a navazuje na zprávy dozorových orgánů z roku 2023 upozorňující na velké množství zmrzlin nevyhovujících mikrobiologickým požadavkům legislativy. Legislativní (nařízení ES č. 2073/2005) a normativní (ČSN 569609) předpisy uvádí pro zmrzliny mikrobiologická kritéria pro sledování celkového počtu mikroorganismů, počtu bakterií čeledi Enterobacteriaceae a koagulázopozitivních stafykoků, dále pak je požadavek na nepřítomnost salmonel a Listeria monocytogenes. Student se vypracováním tohoto tématu naučí zpracovávat vzorky pevných potravin pro mikrobiologické analýzy, osvojí si správnou laboratorní praxi v mikrobiologické laboratoři, naučí se používat postupy plotnových metod včetně odečtu výsledků a jejich vyhodnocení.